26 Απριλίου 2008

Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ-ΑΝΑΣΤΑΣΗ

"Τρυφήσατε πάντες"!Μετά την ήρεμη αναμονή του Μεγάλου Σαββάτου έρχεται η στιγμή της προσδοκίας ολόκληρης της ανθρωπότητας, η λύση του δράματος που ακολούθησε το προπατορικό αμάρτημα και η εκπλήρωση της υποσχέσεως του Θεού στους πρωτόπλαστους. Η Λειτουργία της Αναστάσεως τελείται μετά τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου συμβολίζοντας τον θρίαμβο του Φωτός, όπως τον περιγράψαμε χθες. Μέσα στο σκοτάδι της φυσικής νύχτας φωταγωγούμε τις εκκλησιές, κρατούμε αναμμένες λαμπάδες, εορτάζουμε το ανέσπερο Φως της θεότητας που εξεπήγασε από τον Τάφο, πλημμυρίζει η καρδιά μας με την χαρά της Αναστάσεως, ψάλλουν τα χείλη το "Χριστός Ανέστη!"
Ο Χριστός, θριαμβευτής πια του θανάτου, ανασταίνει το νεκρό Του σώμα, αφήνει τον Τάφο κενό, εμφανίζεται στους μαθητές Του και μεταστρέφει κάθε λύπη σε χαρά ανείπωτη. Η Ανάσταση είναι το επίκεντρο της Καινής Διαθήκης, η εκπλήρωση όλων των προφητών, το τέρμα των προσδοκιών της ανθρωπότητας, η αποκατάσταση της σχέσεως του Θεού με τον άνθρωπο, η δυνατότητα να γίνουμε όλοι μας "τέκνα φωτός", η απαρχή μιας άλλης βιοτής, της αιωνίου.
Είναι τούτη η μέρα η πιο φωτεινή, η πιο χαρμόσυνη, ημέρα καθολικού θριάμβου, "εκ γαρ θανάτου προς ζωήν και εκ γης προς ουρανόν Χριστός ο Θεός ημάς διεβίβασεν". Χαρακτηριστικοί αυτής της χαράς είναι οι λόγοι που μας απευθύνει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: "εισέλθετε πάντες εις την χαράν του Κυρίου ημών. Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες, ευφράνθητε σήμερον… τρυφήσατε πάντες… πάντες απολαύσατε του συμποσίου της πίστεως… μηδείς οδυρέσθω πταίσματα, συγγνώμη γαρ εκ του τάφου ανέτειλε". Μας καλεί όλους, ανεξάρτητα από το αν αγωνιστήκαμε πολύ ή λίγο, να συμμετάσχουμε σ' ετούτη την μέγιστη χαρά, στο πανευφρόσυνο πανηγύρι της Αναστάσεως, στην πνευματική τράπεζα την μεστή αγαθών αιωνίων. Γιατί στη σημερινή χαρά ο Κύριος μας καλεί όλους, και τους πλούσιους και τους ενδεείς, και τους μεγάλους και τους μικρούς, ακόμα και τους πολύ φτωχούς, τους κουτσούς και τους ανήμπορους, όπως περιγράφεται στην παραβολή του μεγάλου δείπνου.
" Τρυφήσατε πάντες!" όλοι ας ευφρανθούμε πνευματικά, ας γίνουμε κοινωνοί της ακένωτης χαράς που πηγάζει από τον ζωοδόχο Τάφο, ας γευτούμε των Αχράντων Μυστηρίων, ας γίνουμε κοινωνοί της Αναστάσεως του Κυρίου Ιησού. Γιατί σήμερα αντηχεί το "χαίρετε" του Ιησού στις μυροφόρες και στους μαθητές και δεν αρμόζει πλέον σε κανένα η θλίψη για τα σφάλματα και τις αμαρτίες μας, εφόσον ανέτειλε πια η συγγνώμη μέσα από τον Τάφο! Ξεκινώντας λοιπόν από αυτό το νέο δεδομένο, ότι δηλαδή ο τάφος από σύμβολο καταδίκης μετατρέπεται σε πηγή συγγνώμης, παρακινούμαστε από τον ύμνο: "συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει".
Η Ανάσταση σηματοδοτεί την απαρχή της όγδοης ημέρας, της κοινωνίας δηλαδή και πάλι με τον Θεό, την οποία πλασθήκαμε να πραγματώσουμε εν αγάπη. Η Ανάσταση είναι το ορόσημο που θέτει το τέρμα της κυριαρχίας του κακού, της αμαρτίας και του θανάτου πάνω σον άνθρωπο και την ανατολή της προοπτικής του Παραδείσου. Ο κεκλεισμένος Παράδεισος ανοίγει τις πύλες του υποδεχόμενος πρώτο τον Ληστή και είναι έτοιμος να υποδεχθεί όλους εμάς που θα γίνουμε κοινωνοί της Αναστάσεως του Κυρίου.
Τρυφήσατε, λοιπόν, πάντες! Όχι μόνο με αμνούς και γλυκά και εδέσματα. όχι μόνο με γέλια και χορούς. Όχι μόνο με χαρούμενες ευχές. Αλλά με πληρότητα πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, με βίωμα αληθινό του νοήματος της Αναστάσεως, με πνευματική τράπεζα, με κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του "δι ημάς τους ανθρώπους και διά την ημετέραν σωτηρίαν" σταυρωθέντος και Αναστάντος Χριστού! Χριστός Ανέστη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί…
στη σκηνή,
σαν ροκ συγκρότημα…κι αν μας αντέξει το σκοινί…θα φανεί στο χειροκρότημα.